Lef en schaamte

Licht verwilderd kijken de koks/barmannen me aan zodra ik hun etablissement binnenkom. Inmiddels kan ik ze in hun eigen taal begroeten, en zeggen dat ik geen vlees eet. Voor sommige is dat het teken om opgelucht adem te halen. Dekimasen. Niet mogelijk. We serveren hier uitsluitend vlees. De stukken vis liggen in plastic folie voor hun neus, maar ik neem mijn verlies en druip af.

Aan de bar van het volgende eethuis zit Osamu Tsujimoto. Hij vult de gaten die vallen in de moeizame conversatie met de barvrouw, die bij mijn binnenkomst toegaf dat ze een beetje Engels spreekt. Osamu legt uit dat de poffertjes die de kok staat te bakken van inktvis en meel gemaakt zijn. Hot or spicy?, vraagt de barvrouw. Je kan de inktvis er altijd nog uitpeuteren, zegt Osamu.

Het kraakt in zijn hoofd als Osamu denkt aan de Engelse grammatica terwijl hij Engels probeert te spreken. Hij heeft in een boek gelezen dat hij zich niets moet aantrekken van de Engelse grammatica. Anders komen de zinnen niet uit zijn mond. Het helpt ook dat hij voor een bedrijf werkt waarvan het hoofdkantoor in Zweden staat, soms moet hij emails in het Engels schrijven. Dan verbiedt hij zichzelf ook om aan grammatica te denken.

Osamu laat me het verschil tussen koude en warme sake proeven. De repen papier met rode Japanse tekens die boven de hoofden van de gasten hangen, zijn de soorten sake en andere dranken die men hier schenkt. Ik ben in een Izakaya terechtgekomen. Daar waar gegeten wordt om het drinken te vergemakkelijken.

Zorgeloos vinden bier en sake hier de weg naar vermoeid ogende mannen en een enkele dame, die hier hun momenten van vergetelheid hebben.

Osamu zit hier om te vergeten dat vandaag op zijn werk een klacht binnenkwam van een grote klant. Ik vraag hoe het komt dat niemand wat tegen me zegt.

Japanners willen de grammatica perfect beheersen. Ze willen niet tekort schieten, ze willen behulpzaam zijn, ze denken dat dat zonder grammatica niet gaat. Ze hebben Engelse les op school gehad, maar er is nooit iemand om mee te oefenen. Als er dan uit het niets een buitenlander voor ze staat, dan hebben ze te veel schaamte en ontbreekt het de meesten aan lef.

Kyoto, 30 april 2014 | zie ook Japan in Image lab

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>